6 wrz 2012

Czerwone tajskie curry z łososiem.

Tajskie curry to proste i szybkie w przygotowaniu danie i niech nie zniechęcą Was egzotyczne składniki. Trawa cytrynowa, mleko kosowe, czerwona pasta curry, sos rybny... Jeżeli nie wszystko dostępne jest w supermarketach, można to z pewnością znaleźć w internecie. Dużym plusem pasty curry jest to, że nadaje się do przechowywania w lodówce przez wiele miesięcy. Mleko kokosowe i sos rybny również mają długi termin przydatności do spożycia. Największy problem może być ze znalezieniem w sklepie trawy cytrynowej, ale ten składnik można ostatecznie pominąć. Danie jest dość ostre, ale zmniejszenie ilości pasty curry złagodzi jego smak.


Składniki:

1/2 pokrojonej trawy cytrynowej
2 rozgniecione ząbki czosnku
kawałek roztartego świeżego imbiru
1 pełna łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki wody
300g filetu z łososia pokrojonego w większą kostkę
1 papryka pokrojona w paski
1 puszka mleka kokosowego
1 lyżka sosu rybnego
garść liści bazylii
1-2 oleju

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić drobno pokrojoną trawę cytrynową i czosnek. Zanim czosnek zarumieni się, dodać łyżkę pasty curry, a po chwili wodę, aby pasta mogła się rozpuścić. Dorzucić łososia, paprykę, wymieszać razem z pastą i smażyć przez kilka minut. Wlać puszkę mleka kokosowego, sos rybny i liście bazylii w całości lub pokrojone. Zagotować całość. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz