13 paź 2010

Ciasto z Nutellą i orzechami laskowymi.



Skladniki:

Ciasto:
6 jajek
szczypta soli
115g miekkiego masla
1 sloik Nutelli (400g)
100g rozdrobnionych orzechow laskowych
1 lyzka rumu
120g ciemnej czekolady (roztopionej i ochlodzonej)

Polewa:
100g orzechów laskowych
125ml śmietanki kremówki
1 łyżka rumu
125g ciemnej czekolady

Przygotowanie:

W misce ubić białka ze szczyptą soli.
W innej misce wymieszać Nutellę z masłem, a następnie dodać rum, żółtka i rozdrobnione orzechy. Na koniec dodać roztopiona czekolada i wymieszać.
Teraz do czekoladowej masy należy wmieszać delikatnie odrobine piany z białek. Co jakiś czas dodawać kolejną porcję białek mieszając tak, aby masa nie traciła na objętości. Po połączeniu się wszystkich składników, ciasto przelać do okrągłej formy i piec w temperaturze 180'C przez 40-50min.

Orzechy laskowe podprażyc na suchej patelni przez 5-10min, mieszając je co chwile, żeby się nie spaliły.
Czekoladę wrzucić do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem ze śmietanką przez ok 3min, aż masa lekko zgęstnieje, a następnie odstawić na bok.

Upieczone ciasto ostudzić, polać masą (rownież w temperaturze pokojowej) i poukładać na wierzchu podprażone orzechy.


Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz