17 sie 2010

Sernik z kokosową pianką.


coconut cheesecake.

Składniki:

Na spód:

1,5 szklanki mąki
pół kostki masła (125 g)
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Zagnieć wszystkie składniki. Formę (o wymiarach 30 x 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylep dno formy ciastem i ponakłuwaj widelcem. Podpiecz w temperaturze 170ºC przez 10 - 12 minut.

Na masę serową:

1 kg zmielonego twarogu półtłustego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko
4 żółtka (4 białka odłożyć do lodówki na pianę)
olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)

Wierzch:
6 schłodzonych białek
1/3 szklanki cukru
100g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki na masę serową razem, a następnie wylej na podpieczony spód.
Masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma właśnie być. Piecz ok 45 minut w temperaturze 180ºC.

Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.

Chwilę wcześniej ubij na sztywno schłodzone białka z cukrem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Masę rozprowadź na gorącym serniku i wstaw go do piekarnika na kolejnych 15minut, aż pianka się zezłoci.
Następnego dnia dobrze jest umieścić sernik w lodówce, lepiej smakuje schłodzony.


Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz